Puslapiai

antradienis, rugpjūčio 4

Nemokama edukacija arba alu midu geriau burnoj neturejau per barzda varvejo

Siandien teko tycia netycia imti ir apsilankyti savo NGO (SOLS 24/7) vadoves namuose. Pamaciau tokia seima, kurios konstitucija gali ir kieciausia tradiciniu vertybiu salininka pravirkdyti. Dziaugsmo asaromis pravirkdyti. 

Mano NGO vadove yra kilusi is indu (punjabi) seimos. Gausulingoje seimoje uzaugo viso 10 vaiku, kiekvienas ju dar atskiros istorijos vertas ir smailos plunksnos. Gal siuo irasu pamazu kiekviena ir aprasysiu, jei kantrybes nepritruksiu ar kokie darbeliai neatitrauks nuo monitoriaus ir klaviaturos.

Taigi pradekim.
Vyriausioji seimos atzala  - beveik du desimtmecius paskyres visokeriopos kilmes religiniu ir edukaciniu mokyklu studijoms ir tyrimams. Dabar sis garbaus amziaus zmogus yra triju regioniniu mokymo centru jaunimui ir suaugusiems ikurejas, isleides kelias knygas skirtas jaunimui ir vaikams (pirmoji knyga - jos pagrindines temos: motyvacija ir viesasis kalbejimas, buvo isleista dar 1994 metais megejiskai ir skirta daugiausiai mokiniu motyvavimui mokyklose). Knyga labiau primena brosiura ir tokia idomia kombinacija lankstinuko ir maldaknyges :) 
Bet siuo atveju forma nera tokia svarbi, kiek turinys. Knyga juk skirta tiesioginiam naudojimui, o ne namu bibiliotekos lentynu papuosimui. Taigi tekstai paprastai parasyti, neperkrauti  juk - daznam skaitytojui si knygele- brosiura -  bus pirmasis anglu kalba skaitomas tekstas, o daznai ir vienintelis kadanors skaitytas tekstas.

Knygele suskirstyta i dalis - pirmoje dalyje labiau pateikiamos istorijos is pasaulinio mitu ir legendu lobyno (beje, mitai ir legendos -  tiek malaju, tiek indu  - sventoji Budos princo istorija - ir salia gali rasti ir "Zuvedra"(Jonathan Livingston "Seagull") ir kelis keltiskus mitus - "12 broliu juodvarniais lakstanciu - arba ereliai, kurie vaiksciojo zeme". Kiekviena legenda perteikia savita uzduoti skaitytojui - savotiska misle, kuria isnarplioti studentui padeda savanoris mokyklos mokytojas. Tokiu budu per pamokas mokiniai ismoksta diskutuoti ir palaipsniui isreiksti savo nuomone vienu ar kitu klausimu, nors daznai tenka ilgai ir nuosekliai praktikuotis kol galu gale pasigirsta tikrai savitos ir idomios mintys. Daznai girdziu kaip mokiniai aptardami knygos autoriaus siulomas legendas ar istorijas tiesiog ima..ir nesivargindami naudoja vienas kito mintis. Ypac daznai per vadinamasias viesas diskusijas tenka isklausyti apie 5-6 is 10 vienodu pasisakymu ta pacia tema. Mat kalbetojai isgirde uzduota klausima nesivargina pareiksti savo nuomones, o tiesiog ramiai pakartoja pries tai kalbejusio moksladraugio mintis. Daznai net ir su tomis paciomis sakiniu konstrukcijomis tenka susidurti po kelis kartus per viesojo kalbejimo pratybas. Et...azijietiska inercija..bet is savo mokyklos direktores girdziu, jog antraisiais mokslo metais daznai mokiniai pralauzia ledus ir pamazu atskleidzia savita kalbejimo maniera ir nuomone vienu ar kitu klausimu. 
Mokyklos ikurejo sukurtos svietimo sistemos privalumas - 20 pagrindiniu temu kuriu pagrindu vyksta diskusijos. Jos kaskart kartojamos tarsi uztvirtinamos. Jei pirmosiomis pamokomis mokinukai atrodo tarsi "is rasto" pila identiskas mintis ir pasisako kaip uzsukti vienodais sakiniais ir zodziais, jau po keliu menesiu pradeda justis kalbos gausumas (manau cia ir savanorisko darbo su mokiniais indelis yra nemenkas, mat su jais kalbames tik angliskai ir tikrai negailime pastabu ir komentaru mokinuku anglu kalbai :)
Dabartine mokiniu karta jau narsiai vynioja lieziuvius anglu kalbos spiralemis ir kalbedami tarpusavyje  - mat anglu kalba pokalbis skalsesnis ir idomesnis, o ir pasnekovas - svarbesnisaka labiau COOL patampa ;) Zinoma, indish-english kalba, my friend, tikrai verta atskiro straipsnio (pazadu ir jis tikrai pasirodys, tik nezinia kokiu metu). Taigi svebelzdziuodami senglish  taip ir judame i prieki.

Griztu prie M.Sigh didzios asmenybes. Molkykloje jis vadinamas - Big Teacher. Vadinamasis BT uzkure nemokamos edukacijos skirtos R. Azijai sistema daugiau nei pries 8 metus. Pirmoji BT  mokykla startavo Rytu Timore dar paties BT namuose ir veliau pamazu isaugo i atskira mokymu centru tinkla visame R. Timoro ir aplinkiniu saliu regione - Kambodza buvo antra R.Azijos salis, kur SOLS 24/7 startavo nemokamas mokyklas vaikams ir suaugusiems. Sklinda kalbos (jas netrukus ir patikrinsim rastu :) jog tiek R. Timoro, tiek kambodzos mokiniai kur kas labiau motyvuoti ir daznai i pamokas susirenka prie mokyklu teritoriju jau nuo 5 ryto. Daznas is gimtines parkulniuoja i mokykla zvakele nesinas - pries oficialia darbo diena ateina praleisti keliu valandu kokosinese mokyklu pasiurese, kad ismoktu matematikos, anglu kalbos ir viesosios kalbesenos bei buhakterijos pagrindu. Nuo 5 ryto saziningai sulauke pamoku pradzios SOLS studentai atidirba savo laika ir ta pacia zvakele nesini dumia i savo darbus ir darbdaviu blokus bei pasiures. Stai tokia tikroji R. Azijos pazangos ir nemokamo mokslo kaina.
Mintyse daug klaustuku del vertybiu. Ir prioritetu.
Kada paskutini karta mokiausi?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą