Puslapiai

trečiadienis, balandžio 25

Tribute to oliziukai

vienas subjektyvus prekinis ženklas, kurį prisimenu iki šiandien (nors jau gražaus daug laiko prabėgo nuo tada kai galėjau šiuo puikiu prekės vardu pasidžiaugti) privertė mane susimąstyti apie lietuviškos kilmės prekės ženklus apskritai.

Bet apie viską nuo pradžių.

Istorija


Ar prisimeni, dar prieš ateinant "Star Wors", "LEGO", "Transformers" ir A.Schwartznegeriui. Dar visai jaunutėje televizijoje startavusi laida, beje vienintelė tokio formato laida, skirta vaikams ir paaugliams, kiek pamenu vedama aktoriaus tankia tankia juoda barzda, aprengto tiems laikams labai "progresyviu" (sic!) aksominiu kostiumu slėpusiu stambią meškino figūrą, dar minėtas aktorius dėvėdavo diiidelę skrybėlę.Taigi, jei teisingai pamenu, laida pavadinimu startavo tokiu - "Vaiduoklio Svetainė".Minėtoje laidelėje įpusėjus josios rodymo garbingoje LitPoliinter eterį, buvo kiek pamenu specialus reklaminis "intarpas"....

... (dėl niekingai mažo reklaminių pranešimų kiekio anuometiniame eteryje, liežuvis neapsiverčia tų trumpučių reklamos įterpimų vadinti reklaminiais blokais....;p ne ta svorio kategorija, tiesa?)...

Štai pasirodžius reklaminiam "intarpui" pirmuoju smuiku tuometiniame reklaminių žinučių triukšme grodavo įmonės pavadinimu "Koliziejus" ar "Kolizija" ar dar kaip panašiai, reklaminis pranešimas. Garbingos praeities įmonė vertėsi šlovingu floristikos ir dekoravimo verslu.

Vardai

Ak, kad dabar prisiminus tą tikrąjį šios puikios įmonės vardą?

...(akmuo į lietuviškųjų pavadinimų galvotojų, šiandien iš bevardžių "meninykų" išdidžiai pasikrikštijusių "copyright'erius" luomą)...

Na kas gali būti blogiau, jei produkto pavadinimas likęs atmintyje, o kas atsimena gamintoją? Nors, žinoma pasauliniai verslo ryklai triumfuoja kai jų produkto ar paslaugos vardas tampa tikriniu - "pampersai", "kelogsai" ir "haincai" ir kt.

Tuo tarpu lietuviškoji "Olizija" ar kaip ten jos pavadinimas bebūtų - sukėlė mažų mažiausiai revoliuciją planinės ekonomikos ir prekių trūkumo išdisciplinuotose vartotojų smegenyse - oliziukas tai netik žavus želmenų auginimo iš drobinio maišiuko vardas. Sic!

Tai siekiamybė, tai norimas daiktas tai laiminga pirkėjo atžala ir ramybė vakarais prie televizorių:

"maniškis jau irgi turi oliziuką, o tavo kaip?" - klausdavo mamytės viena kitos gurkšnodamos slapta atsivežtos jugoslaviškos kavytės iš baltos keramikos puodelių su "auksiniais" apvadais ant braunų.

kiek dabar atiduotų šiųmetinių marketingo skyrių darbuotojai už anuometinį menkai išprususį ir naivų iki pamišimo vartotoją?
et, pinigais neišmatuosi ;)

Grįžtu prie Vaiduoklio ir LitPoliinter.

Taigi puikioji "Olizija" floristikos versle buvo nemenka inovatorė - atvežė naujos kartos virusą nepratusioms prie prekybinės demokratijos lietuvių pirkėjų gretoms.
Norint būti maksimaliai tiksliai, tektų pripažinti, jog virusas buvo adresuotas prikėjų atžaloms. Vaikai, ar pamenat?O-li-ziu-kai. Štai tas puikusis "Vaiduoklio svetainėje" dalintas prizas. Nori laimėti oliziuką? Siųsk laiškelį į garbingąją LitPoliinter Vaiduokliui ir...laimėk.

Šaunusis Vaiduoklis kiekvienos laidelės pabaigoje skirdavo specialias penkių - septynių minučių eterio "uodegas" vien tam, išdalintų puikiuosius prizus ir pakartotų garbingosios televizijos būstinės adresą - pamenu kaip "tėve mūsų"...:

Vaiduokliui,
Litpoliinter Televizija,
Lapės
Kauno raj.


Koks vaikis anuomet neturėjo Oliziuko???Anuomet mokyklose vykdavo neoficialios varžybos - žiūrėk koks mano oliziukas gražus, kokia graži jo žaliais želmenukais apaugusi galva!!!!Šį vakar atradau oliziukus koliziukus ir savo namų virtuvėj:




Taip nuotrauką ir pavadinau - oliziukai lietuviško interneto eteryje po penkiolikos metų ištraukti į dienos (vakaro) šviesą :)

Nežinau kaip jums, mielieji, bet man šis postas pasignalizavo du klausimus:
kokius lietuviškus pavadinimus prisimenat:

įmonių pavadinimai? produktai? paslaugos?
tinka viskas.
Man "oliziukai" - nemirtingi.
Taip ir parašoma lietuviškoji prekės ženklų istorija, tiesa?

13 komentarų:

  1. "Slaptos atsivežtos jugoslaviškos kavytės" laikai baiges 6-7 metai pries atsirandant oliziukams. Oliziuku laikais, o tai 1996-1998 jau visu greiciu importavome Vakaru gerybes. Pasamonej neiskyla jokie ano meto lietuviski prekiniai zenklai, nors puikiai prisimenu Litpolinter vinjeciu soundtrack'us. Huh, programu tinklelis buvo apgailetinas =)

    AtsakytiPanaikinti
  2. oi...seni geri laikai. Na, i atminti beldziasi lyderis (tiesa, prekes zenklas ner lietuviskas, taciau viena is pirmuju lietuvisku TV reklamu) "Nusipirksi dabar, nereikes pirkt paskui - garantuoja tau japonu firma SANSUI". Su tokia kvaila melIOdija, pamenat?:) Taipogi Big star su Kazlu priesaky - puiki reklama buvo siaip!
    Taciau is tu laiku daug lietuvisku brandu nepamenu. A, yra vienas. Tada dar ir TV ji pamatydavom! Bennet :) Apie alkoholi pasakodavo reklaminiuose (pseudo)blokuose. Jei dar kazka atsiminsiu - butinai parasysiu. Puiki tema!

    AtsakytiPanaikinti
  3. O man isimine (berods) Pakso, dar iki jam tampant Vilniaus meru pirma karta, vadovauta bendrove RestaCo.

    Ir buvo tokia reklama televizijoje, kurios is mano galvos jau niekas neistrins... - tebeskamba tie zodziai: "RestaCo. Tikra firma! Sako..."

    Tiesa... - dar buvo zodziai "Tai bent stAtus" absoliuciai baltame fone rodant imones logotipa. Ar tik ne velionio Bieliausko milijonu pradzia buvo sis lietuviskai paprastas sprendimas...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ei!... o Valinsko "Taaaaaaip iiiiiir Neeeeeee"... pamenate Vysniausko dziarzgencia arija?... Ar tai ne prekinis zenklas?....

    AtsakytiPanaikinti
  5. uf Valinsko klyksmai ir beveik vadovelinis ir ateities kartu studijoms tinkamas Kazlo suolis per bala su "Big Star"!
    vakar sugaisau valanda galvodama koki kuo neutraliausia pavyzdi galeciau pateikti kalbedama apie lietuviskus korporatyvinius prekes zenklus skaiciuojancius istorija nuo laisvos medijos atsiradimo.
    aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Edgarui - mano mama gali paliudyti - gere ne kapitalistine kava is vakaru. kiek jau mudu 7mecia pypliukai galejom raukti apie kavu rusis anuomet!!!
    imho man "skaniausia" kava buvo metalinese dezutese is indijos. visai neseniai (pries gerus keturis menesius) VP vel uzveze jos.
    Taip taip! Tos pacios tirpiosios kavytes metalinese dezutese ir...mano mieloji mamyte VEL ja geria!
    koks mazas pasaulis!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Vyšniausko užplėšimas per žaidimą - vienas pirmųjų džinglų! Super - šauni atmintis!:)

    AtsakytiPanaikinti
  8. nzn, kuo ten tie svogūnai vandeny į oliuziukus tamstai panašūs :)
    beje, mes su draugais prieš kelis mėnesius prisiminėm juos. AIESEC'e darėm šiokią tokią ekologoiną propagandą, tai visos komandos turėjo po oliziuką pasidariusios. ir paskui konkursas vyko, kieno šūstriausias. bet visi jie labai neilai išgyvenom...o mūsų komandos dar ir su plaukuotais pažastimis buvo :D

    anw, oliziukai rūlz :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. pabūsiu gyvulys ir pastebėsiu, kad įdomiai vartoji žodelį sic.
    iš http://en.wikipedia.org/wiki/Sic

    Sic is a Latin word meaning "thus", "so", or "just as that". In writing, it is placed within square brackets and usually italicized — [sic] — to indicate that an incorrect or unusual spelling, phrase, punctuation, and/or other preceding quoted material has been reproduced verbatim from the quoted original and is not a transcription error.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Aš puikiausiai prisimenu seną Respublikos reklamą, kaip vaikas atkasa kamštelį, džinglas su ...įveikia tylą. Labai leisdavo per rytines laidas, dar per šilelį žiūrėdavau.

    AtsakytiPanaikinti
  11. oh sitas dzinglas yra vienas isimintiniausiu apskritai. turiu ta daina dar kaseteje.
    ir pats klipas buvo stipriai susuktas.
    \pagarba uz tokias taiklias pastabas. PIX

    AtsakytiPanaikinti
  12. Gal kas žinote, kur galėčiau pažiūrėti tą klipą? Įstrigo atmintyje :)

    AtsakytiPanaikinti